Republica Moldova ar putea scăpa de investiții, ale căror surse financiare au o proveniență dubioasă
Economic 28 octombrie 2021, 20:13 | 1156

Republica Moldova ar putea scăpa de investiții, ale căror surse financiare au o proveniență dubioasă. Deputații au votat astăzi, în prima lectură, un proiect ce stabilește condițiile de efectuare a investițiilor în domenii de importanță pentru securitatea statului. Unii deputați regretă că un asemenea proiect nu era elaborat acum cinci-zece ani.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Această inițiativă legislativă spune că banii au miros. Rezultatul pe care îl așteptăm de la această intervenție este anume să curățăm drumul pentru investitorii integri, anume să oferim spațiu de dezvoltare banilor curați."

LILIAN CARP, deputat PAS: "Această lege se răsfrânge și la investițiile deja făcute și noi depistăm că sunt din surse dubioasă?"

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Actualii participanți au șase luni pentru a se conforma prezentei legi. "

VADIM FOTESCU, deputat ȘOR: "- Acest proiect a fost înregistrat ieri. - Alaltăieri. - Mai mult de atât, suplimentul a venit la ora 17:00. - La 16:00. Îmi pare că un proiect de lege atât de serios nu trebuie făcut așa și dezbătut cu o așa viteză mare. Foarte multe lucruri trebuie schimbate în proiect. În caz contrar, toată țara va rămâne fără investiții."

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Dacă nu era și o presiune și o urgență, atunci nu discutam proiectul acest astăzi."

MIHAI POPȘOI, deputat PAS: "Dacă un asemenea proiect era votat cinci, 10, 15, 20 de ani în urmă noi nu aveam să pierdem Aeroportul, alte active foarte importante pentru stat și pentru cetățenii Republicii Moldova."

Potrivit proiectului, persoanele fizice și juridice, inclusiv cele străine, care au fost implicate în activități de spălare a banilor sau finanțare a terorismului, asupra cărora există un risc justificat că ar putea desfășura activități ilegale, care au fost condamnate pentru acte de corupție sau sunt sub urmărire penală, nu vor putea realiza investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului. Este vorba de servicii de comunicații, administrarea registrelor publice ale statului, gestionarea deșeurilor radioactive, activități de asigurare a securității aviatice, mass-media și serviciile audiovizuale. Documentul a fost susținut de 54 de deputați și urmează a fi votat în lectură finală.

Opinia ta contează. Comentează!