Fosta deputată Nadejda Brânzan s-a stins din viață aseară, la vârsta de 71 de ani
Social 26 mai 2020, 21:12 | 1004

Pierdere grea pentru Republica Moldova. S-a stins din viață Nadejda Brânzan, medic emerit, deputată în primul Parlament și semnatară a Declarației de Independență. Vestea tristă a fost făcută publică de către fiul său, Vadim Brânzan, fost ministrul al Economiei. Cei care vor să-și ia rămas bun de la Nadejda Brânzan pot veni la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din sectorul Buiucani al Chișinăului, iar mâine, regretata noastră compatrioată va fi condusă pe ultimul drum și va fi înmormântată la Cimitirul Central din strada Armenească.

Foștii colegi din primul Parlament sunt îndurerați și spun că Nadejda Brânzan era o adevărată luptătoare.

VALENTIN DOLGANIUC, fost deputat în Primul Parlament: O persoană care a luptat pentru idealul românesc și toată viața a păstrat aceasă verticalitate și acest crez, pentru că spre deosebire de alții ea nu a trișat niciodată. Regret că nu a ajuns și ea să-și vadă visul împlinit ca și mulți alții, care mi-au spus că nu vor pleca din această lume până nu vor vedea revenirea acasă, adică Basarabia revinită așa cum avotat atunci în Declarația de Independență.

VASILE NEDELCIUC, fost deputat în Primul Parlament: Vestea decesului m-a cutremurat. În așa situații nici nu știi ce să spui. Îmi pare foarte rău și păcat că băiatul ei nu a reușit să facă ceea ce și-a pus în plan, probabil că acest lucru ar fi bucurat-o foarte mult, dar asta este.

Mesaje de condoleanțe au venit și din partea deputaților de astăzi.

MARIA CIOBANU, deputată: „Semnatara Declaraţiei de Independenţă Nadejda Brânzan a fost chemată în Ceruri... Prietenia care mi-o arăta mă onora. A fost un adevărat ales al poporului. Nu şi-a trădat niciodată electoratul de simţire românească.” // sursa: facebook.com

...a scris Maria Ciobanu. Și Asociația ”Parlamentul - 90” a publicat un necrolog.

NECROLOGUL ASOCIAȚIEI „PARLAMENTUL - 90”: „Consiliul de Administrare al Asociației Obștești „Parlamentul-90” anunță cu profundă îndurerare despre decesul Nadejdei Brânzan, deputată în primul Parlament democratic din prima legislatură (1990-1994), președintă a Comisiei permanente pentru problemele femeii, ocrotirii familiei, mamei și copilului, membră a Prezidiului Parlamentului, votantă și semnatară a Declarației de Independență a Republicii Moldova. Ne-a părăsit un ostaș al lui Hipocrate, un deputat, un patriot.”

Nadejda Brânzan s-a născut pe 29 august 1948 în Rezina şi a fost deputată între anii 1990 și 1994. A lucrat medic în raionul Ştefan Vodă, mai apoi a fost şefă de secţie şi medic-şef adjunct al Spitalului Raional Rezina. În 1989, a fost declarată Eminent al Ocrotirii Sănătăţii. A fost decorată cu Ordinul Republicii și Medalia „Meritul Civic”. S-a dedicat politicii în anii 1990. În timpul mișcării de eliberare națională, a colectat semnături pentru susținerea decretării limbii române ca limbă de stat. În perioada aflării în funcția de deputată, a fost președintă a Comisiei pentru Problemele Femeii, Ocrotirea Familiei, Mamei și Copilului, cât și membră a Prezidiului Parlamentului. A contribuit la definitivarea Constituției Republicii Moldova și s-a numărat printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. La inițiativa Nadejdei Brânzan, Parlamentul Republicii Moldova a fost primul din spațiul ex-sovietic care a votat Hotărârea de aderare la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Este unul dintre ctitorii Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" de pe strada Alba Iulia din Chișinău și inițiatorii parastasului nominal în memoria membrilor Sfatului Țării, care au votat Unirea Basarabiei cu România, precum și al celui în memoria deputaților Parlamentului Independenței, ambele având loc anual. Nadejda Brânzan a murit la vârsta de 71 de ani. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie