42 de țări, inclusiv Republica Moldova, au cerut Rusiei să își retragă militarii de la Centrala nucleară din Zaporojie
Social 15 august 2022, 20:39 | 507

Patruzeci și două de țări, printre care și Republica Moldova, au cerut Rusiei să își retragă militarii de la Centrala nucleară din Zaporojie, deoarece ”aflarea lor acolo reprezintă o amenințare la adresa funcționării în siguranță a celei mai mari centrale nucleare din Europa”. Între timp, obuze de artilerie au lovit din nou, duminică, oraşul Energodar, în apropiere de centrala ocupată de Rusia.

Declarația comună în care Rusiei i se cere să demilitarizeze Centrala nucleară din Zaporojie a fost semnată de toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și de Norvegia, Marea Britanie, Islanda, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Liechtenstein, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia. Țările semnatare atrag atenția că ”invazia rusă în Ucraina și prezența militarilor ruși în centrala nucleară au crescut puternic riscul de incidente nucleare”.

DECLARAȚIA COMUNĂ A 42 DE STATE: "Desfășurarea personalului militar și a armamentului rus pe teritoriul instalației nucleare este inacceptabilă și ignoră principiile de siguranță, și de prevenire a riscurilor, pe care toți membrii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică s-au angajat să le respecte. Îndemnăm Federația Rusă să-și retragă imediat forțele militare și tot restul personalului neautorizat din Centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale și din întreg teritoriul Ucrainei."

Între timp, locuitorii din Energodar, unde se află propriu-zis centrala nucleară, părăsesc masiv regiunea pe fondul bombardamentelor asupra zonei.

Duminică seară, în apropierea centralei au avut loc noi bombardamente. Obuze de artilerie au lovit orașul Energodar, unde se află instalația nucleară. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis. Autorităţile ruse au declarat că așa-zișii "naţionaliştii din Ucraina" au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov, a vorbit despre o "provocare criminală" din partea Rusiei. Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru. Totodată, un inginer care muncește la centrala nucleară a relatat pentru BBC News cum anume și din ce direcție au loc lansările de rachete.

REALATAREA INGINERULUI DIN ZAPOROJIE: "Există o platformă pe teritoriul stației nucleare, în care sunt depozitate structuri metalice grele, cum ar fi generatoare de abur. Păi, iată, acolo sunt amplasate instalații de artilerie rusă, care trag înspre centrala nucleară, simulând tiruri dinspre Nikopol, controlat de forțele ucrainene. Eu personal am văzut bombardamentul de pe acea platformă. Nu au trecut mai mult de trei secunde din momentul lansării și până în momentul exploziei. Fiecare dintre angajații centralei a văzut și a auzit."

Centrala nucleară din Zaporojie este controlată de la începutul lunii martie de invadatorii ruși. Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a transmis că este ”foarte îngrijorat de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare”. Potrivit lui, ”transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie