Bătrâni și copii aflați în situații de risc și-au găsit a doua familie la centrul multifuncțional din Sănătăuca
Social 16 mai 2022, 19:58 | 2701

Mai mulți bătrâni aflați în situații de risc și copii din categorii dezavantajate și-au găsit a doua familie la centrul multifuncțional numit “Casa Părintească” din satul Sănătăuca, raionul Florești. În acest an, aici au venit și refugiați din Ucraina. Departe de casele lor, ei spun că nu simt durerea singurătății. Aproape 60 de beneficiari ai centrului au sărbătorit Ziua Familiei.

VERA, beneficiară: "Dacă am putea spune ce e familia. E dragoste, respect, susținere reciprocă. Aici e tot aceeași. Aici e așa o atmosferă, nu doar în centru, dar în întreg satul. Dimineața la patru când de trezești și deschizi fereastra, mai întâi auzi păsările."

Mătușa Vera este una dintre cele 14 persoane în etate, cazate la Centrul „Casa Părintească” din Sănătăuca. A ajuns aici în iarna lui 2019, după ce a suportat un ictus cerebral și nu a avut pe nimeni, care să aibă grijă de ea.

VERA, beneficiară: "Am avut un ictus cerebral și foarte greu mi-am revenit. Nepoatele, nefiind familia lângă mine, copiii fiind împrăștiați, m-au adus aici. Vreau să le mulțumesc pentru asta. Vreau să mulțumesc fetelor de la centru, că m-au primit cu inima deschisă, cu bunătate."

TATIANA BALTĂ, director, Misiunea „Concordia”: "Nu au cum să supraviețuiască la casele lor. Unii din ei nici nu au casă sau rude. Și atunci noi suntem familia lor, casa lor, sprijinul, ziua de mâine. Asta contează."

Pentru ea, dar și pentru alți beneficiari ai centrului a fost organizată o adevărată sărbătoare a familiei. Ziua a fost plină cu diverse activități, care i-au făcut pe oameni să uite de dureri și nevoi.

Iar copiii care vin aici să-și facă temele pentru acasă, întrucât la centru există internet, sau să beneficieze de asistență psihologică, au dat un adevărat concert.

De serviciile centrului multifuncțional beneficiază și refugiații din Ucraina.

DOINA MACARI, șef Centrul multifuncțional, Sănătăuca: "Noi nu cunoaștem durerea sufletească pe care au trăit-o, nu știm prin ce au trecut, dar ne dăm seama că e foarte greu. Când au intrat pe ușa centrului, îndată au simțit căldura centrului."

Cu doi copii, cu sora și cu nepoata ei, în Sănătăuca a venit și Irina, originară din Dnipro, oraș din estul Ucrainei. Femeia spune că are mare noroc de pedagogii de aici, care îi ajută pe copiii să se obișnuiască mai rapid cu noua realitate și îi deviază atenția de la războiul de acasă.

IRINA, refugiată din Dnipro: "-Totuși, astăzi e Ziua Familiei și cred că e foarte greu să vă aflați în această zi departe de familia dvs. -Da... Desigur, am fi vrut să fim acasă. Dar, deocamdată. nu e posibil. Aici e mai sigur. Cel mai mult îmi doresc să revin acasă."

Centrul multifuncțional “Casa Părintească” este unul dintre zece centre similare deschise în Republica Moldova de ”Concordia”, care activează mai bine de 18 ani, cu dedicație pentru copiii, tinerii și familiile aflate în nevoie. În fiecare an, ”Concordia” oferă ajutor pentru aproximativ 4000 de beneficiari pentru îmbunătățirea calităţii vieţii lor, asigurarea unei vieţi demne şi a unei bătrâneţi liniştite.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie