UE oferă 140 de milioane de euro Republicii Moldova și țărilor din Parteneriatul Estic
Social 31 martie 2020, 20:44 | 1075

Comisia Europeană a realocat 140 milioane de euro pentru țările din Parteneriatul Estic, printre care și Republica Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus. Despre acest lucru a anunțat Delegația Uniunii Europene la Chișinău, potrivit căreia, vor fi oferite și alte fonduri, inclusiv asistență macrofinanciară și bugetară.

Comisia Europeană va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 milioane de euro în toată regiunea pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de coronavirus.

OLIVER VARHELYI, comisar european pentru extindere/sursa: www.eeas.europa.eu

Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, ci și pentru țările partenere, precum Moldova. Trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Pachetul de astăzi răspunde atât nevoilor imediate ale sistemelor de sănătate, cât și nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile ale societății și pentru întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări ale Parteneriatului Estic.

În comunicatul Delegație Uniunii Europene la Chișinău se mai arată că la cererea țărilor partenere, inclusiv a Republicii Moldova, Comisia Europeană va răspunde nevoilor imediate prin sprijinirea furnizării de dispozitive medicale și echipamente pentru personal, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție și costume de siguranță. În plus, în actuala criză, Uniunea Europeană și-a mobilizat principalul instrument de risc în valoare de 500 de milioane de euro - Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă. Aceasta va permite furnizarea rapidă de bani cash. Într-o postare pe Facebook, premierul Ion Chicu a adus mulțumiri Comisiei Europene și comisarului pentru negocieri de vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, chiar dacă anterior a avut remarci critice la adresa unor oficiali europeni. Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie