Ceban a solicitat guvernanților să activeze spitalele pentru bolnavii de Covid-19 din afara Chișinăului
Social 1 martie 2021, 19:30 | 1062

A fost fierbinte astăzi la ședința săptămânală a Primăriei Chișinău. Edilul Ion Ceban a spus că sistemul municipal de sănătate întâmpină dificultăți din cauza numărului mare de infectați. Mai exact, au rămas doar 12 paturi libere din cele 1500 disponibile. Ceban a solicitat guvernanților să activeze spitalele pentru bolnavii de Covid-19 din afara Chișinăului. Mai mult, el a cerut Guvernului restituirea urgentă a banilor cheltuiți din bugetul municipal pentru tratamentul pacienților. Este vorba de aproximativ 130 de milioane de lei. Cei de la minister nu au reacționat deocamdată.

Ion Ceban susține că instituțiile medicale din Chișinău și-au atins capacitatea maximă. Practic, nu mai pot primi pacienți cu COVID. În contextul în care autoritățile centrale i-au sugerat să suplinească numărul de locuri libere, el spune că nu va permite transformarea spitalului "Sfânta Treime" într-un centru COVID şi le-a recomandat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii să caute alte soluţii.

ION CEBAN, edilul capitalei: "Stau spitale care astăzi nu sunt activate și pot fi activate Covid. Solicităm odată în plus autorității centrale, Ministerului Sănătății, paturi suplimentare în instituțiile medicale suplimentare, în spitalele departamentale și în alte spații aflate în gestiunea autorităților centrale."

Ceban susține că 60 la sută dintre pacienții din întreaga țară vin să se trateze la spitalele din capitală, iar autoritățile centrale nu au restituit banii alocați din bugetul municipal pentru tratarea lor. Potrivit lui Ceban, este vorba de aproximativ 130 de milioane de lei.

ION CEBAN, edilul capitalei: "Persoanele juridice care achită diferite taxe și impozite pe teritoriul municipal astăzi practic nu rămâne nimic în bugetul municipal. Zero. Astăzi în municipiu avem 60%. Iar noi facem în acest sens tot posibilul. Și repet, banii pentru asta nu ni s-au întors."

În spitalele municipale mai sunt doar 12 locuri libere pentru tratamentul infectaților cu COVID.

TATIANA BUCEARSCHI, șefa Direcției generală asistență socială și sănătate: "Remarcăm majorarea esențială a cazurilor de infectare în rândul copiilor de la 13 la 17 ani. Doar această categorie de vârstă este în majorare."

Ceban s-a arătat nemulţumit și de activitatea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, întrucât în componenţa acesteia nu se regăsesc şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. În februarie, primarul capitalei le-a cerut autorităților centrale compensarea pierderilor suportate de municipalitate pentru perioada în care transportul public a fost gratuit.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie