Operație pe creier filmată de Jurnal TV
Social 3 martie 2021, 19:45 | 2209

O sală integrată de operaţii cu dotări și aparataj medical de ultimă generaţie, care asigură securitate septică în perioada pandemiei, a fost inaugurată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Astăzi dimineață a fost efectuată și prima operație. Un bărbat de 53 de ani a fost supus unei intervenții pe creier. O echipă de filmare Jurnal TV a asistat la întregul proces.

La intrarea în sala de operație, pacientul ce urma să fie supus intervenției chirurgicale părea încrezut și chiar bine dispus. Bărbatul ne-a spus că o atare stare de spirit îl va ajuta să reziste în timpul intervenției.

Pregătirea pacientului pentru operație a durat aproximativ o oră. În acest interval, el a fost echipat și conectat la aparate. Apoi - anestezia! Deoarece este un proces mai delicat și pacientul are nevoie de liniște, medicii ne-au rugat să așteptăm după ușă. După ce anestezia și-a făcut efectul, ne-a fost permis din nou accesul în interior, iar directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie ne-a explicat cum vor ajuta noile echipamente ca operația să decurgă mai ușor.

GRIGORE ZAPUHLÂH, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie: "Această sală este dotată cu una dintre cele mai moderne sisteme de purificare și filtrare a aerului, care are așa numitele hepafiltre ce filtrează de câteva ori pe oră aerul din sala de operație. Avem o diferență de aer. Acest rezultat de asepsie, de lipsa bactreriilor sau a virușilor este obținută prin faptul că în jurul acestei roți unde se află pacientul, sub cupola aceasta, aerul este mai rece decât în jurul mesei de operație. Și acest lucru garantează mai mică prezență a bacterilor sau virușilor în jurul rănii operatorie."

Sala de operaţii este dotată şi cu un aparat de anestezie, unul de radiologie - mobil 3D cu braț, neuronavigator cerebral și spinal, dar și cu microscop de operație.

GRIGORE ZAPUHLÂH, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie: "Avem nouă monitoare aici și pe oricare monitor noi vedem ceva legat de pacient: imaginea lui prin rezonanță, computer tomografia, parametri funcțiilor vitale către anestiziologi din microscopul de operație. Orice membrul al echipei poate să înțeleagă ce se petrece în interior fiindcă plaga noastră este mică de doi-trei centrimetri și acolo cu ochiul liber nu poți să vezi ce se întîmplă în interior. Dar majorând imaginea, noi putem să vedem oprice pas al operației. Și, câteodată, noi cu asistenta nici nu vorbim, îmi dă fără vorbe instrumentele. Ele vin singure la mine în mână eu nici nu trebuie să spun nimic."

Echipamentul performant este binevenit mai ales pe timp de pandemie, susține directorul instituției.

GRIGORE ZAPUHLÂH, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie: "De azi înainte orice pacient moldovean este într-o sală modernă, nu mai trebuie să plece nicăieri. Acum, în pandemie, e foarte greu cu plecările, chiar și turismul medical s-a stopat."

ION PREGUZA, șeful blocului operații la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie: "Principalul beneficiu cine îl are din sala aceasta nu este doctorul și nu este echipa chirurgicală, dar este pacientul. Asta e siguranța pacientului, asta e siguranța actului chirurgical, asta e un minim de complicații, de infecții, erori."

După aceste explicații, directorul instituției Grigore Zapuhlîh s-a echipat, și-a pus mănușile și a început intervenția. Împreună cu echipa sa, el a înlăturat un cavernom cerebral de lob frontal. Operația a durat mai mult de o oră.

Intervenția chirurgicală a fost una reușită. Renovarea sălii de operație a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Sănătății, dar și Proiectului Investițional din fondul de dezvoltare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În total, pentru această sală de operații, dotată cu echipament, au fost cheltuite 7 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie