Persoanele bolnave de Covid-19 sau cele care au simptome riscă să nu poată vota la alegerile prezidențiale
Social 29 octombrie 2020, 19:31 | 1737

Persoanele bolnave de Covid-19 sau cele care au simptome riscă să nu poată vota la alegerile prezidențiale de duminică! Cel puțin în această situație s-a pomenit reporterul nostru sub acoperire care a sunat la o secție de votare pentru a solicita urna mobilă, deoarece ar avea simpotome ale noului tip de coronavirus. Șefa secției de votare a încercat să ne convingă că sănătatea este mai importantă decât votul.

NATALIA BATÂRU, șefa secției de votare nr.174: "-Urmează să votez la secția de votare 174, dar am simptome de Covid, sunt răcită, aș putea să solicit urna mobilă? -Dumneavoastră puteți să solicitați dar mai este a doua parte a întrebării ce facem noi toți dacă toți ne molipsim de la dumneavoastră? -Da, dar eu am dreptul să votez. -Corect, corect, sunt de acord cu dumneavoastră.Vedeți că până la urmă noi suntem chipurile numiți niște responsabili dar nu suntem ce mai, dacă nu o să dorească nimeni din mebri nu știu cum să procedez, dar cred că o să luăm noi o decizie."

Șefa secției de votare numărul 174 din Chișinău, Natalia Batâru, ne-a spus că mai sunt câteva cereri în acest sens, dar o decizie finală va fi luată sâmbătă.

NATALIA BATÂRU, șefa secției de votare nr.174 : " -Dar care este probabilitatea ca să vină urna mobilă? -Nouă ne trebuie persoanele care să accepte să zică bine eu îmbrac costumul și tot ce ni s-a dat și fără nicio discuție merg. Dar nu-i exclus că toți o să refuze. Eu nu vreau să anticipez niște lucruri pentru că nu știu ce se va întîmpla sâmbătă și dacă membrul o să-mi că categoric nu mă duc pentru că mi-i frică să mă molipsesc în caz de atunci eu nu știu cine o să-l oblige. Și aici noi am discutat și la CEC la întrebarea respectivă pentru că mai avem norocul că mai este și turul doi, cred că atunci votul nostru o să fie cel mai, mai." -Dar în cazul acesta cum rămâne cu dreptul alegătorului la vot? -Apu în cazul acesta rămâne că cineva poate să moară că altul vrea să voteze. Și atunci punem la cântar ce-i mai important. - Dar îmi dau seama că nu doar eu sunt în situația aceasta dar sunt mulți oamnei care s-au infectat în perioada aceasta, sunt sute de oameni, ce facem toți? - Vă cred, eu nu știu, așa am și eu niște întrebări la tema asta nici nu știu ce să fac. "Probabil o să fie echipați, persoanele care o să vină, membrii secției de votare? - Probabil, dar noi nu suntem medici, nouă nu ne-au dat echipamentul acela pe care l-am văzut eu la spital, avem câte un costum de vată de aceea întinsă, nici nu știu cum să vă explic, o mască, vizieră, ca la magazin. Nu știu dacă se gândește vreun șef de stat la noi acum. Nici la dumneavoastră, nici la mine."

Am solicitat reacția Comisiei Electorale Centrale.

RODICA SÂRBU, șefa direcției comunicare a CEC: "În fiecare birou electoral au fost desemnate câte două persoane responsabile de echipele mobile care vor merge cu urna mobilă după ora 3 în fiecare zi și nu admitem un astfel de tratamnet în raport cu alegătorii. Au fost create toate condițiile și asigurate toate birourile electorale și funcționarii electorali cu echipament de protecție."

Potrivit CEC, până astăzi birourile electorale ale secțiilor de votare au recepționat 23.562 de cereri de votare la locul aflării, pentru ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Din numărul total de solicitări, 321 sunt din partea alegătorilor cu simptome ale infecției respiratorii COVID19. Toți cei care nu se pot deplasa la secţiile de votare, pot solicita urna mobilă până pe 31 octombrie, ora 18.00. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie