Vântul puternic a provocat numeroase distrugeri în multe localități
Social 24 februarie 2020, 22:05 | 2358

Peste 50 de localitati raman partial sau in totalitate fara curent electric, din cauza vantului puternic. Pompierii au fost chemati astazi sa inlature copacii doborati de vant, dar si sa stinga zeci de focare de vegetatie uscata in Ghidighici, in raioanele Stefan Voda, Ialoveni si Criuleni. Vantul le-a creat probleme si unor locuitori ai Chisinaului.

O mașină parcată în fața Palatului Național a fost avariată grav, după ce peste ea a căzut un panou publicitar. În alt colț al orașului, o mașină a rămas fără parbriz, stricat de o creangă ruptă. Intervenția pompierilor a fost necesară la înlăturarea unei țevi de ventilare, care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi din orașul Anenii Noi. Rafalele de vânt au deteriorat și acoperișul unui bloc cu cinci nivele din municipiul Ungheni, de unde fost smulse 20 de foi de ardezie. Vântul puternic a smuls circa o mie de metri pătrați de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea, 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți. În raionul Căușeni, salvatorii au fost chemați pentru a întări porțiuni de acoperiș avariat a sediului Consiliului raional Căușeni, care risca în orice moment să se prăbușească. Tot în acest raion, pompierii au înlăturat mai multe foi de ardezie care atârnau de pe acoperișul Centrului de Sănătate publică și prezentau pericol pentru trecători. În raionul Cantemir, localitatea Coștangalia, vântul a distrus circa 75 de metri pătrați din acoperișul Casei de Cultură. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în municipiul Cahul, unde vântul a deteriorat acoperișul unui bloc.

Potrivit datelor colectate de la furnizorii de energie electrică şi subdiviziunile teritoriale a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza intensificării vântului rămân parțial deconectate 51 localități din raioanele Chișinău, Criuleni, Strășeni, Orhei, Telenești, Călărași, Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Cahul, Taraclia și Găgăuzia. În ultimile 24 de ore, pompierii au intervenit în 54 de cazuri pentru a lichida focarele de vegetaţie uscată. Cele mai extinse suprafeţe de ardere au fost înregistrate în apropiere de localitatea Ghidighici, dar şi în raioanele Ştefan Vodă, Ialoveni şi Criuleni. În Ghidighici focul a mistuit peste 10 hectare de stufăriş din apropierea unui lac, iar în apropierea satului Bardar, raionul Ialoveni, flăcările au nimicit 6 hectare de iarbă. Vântul a provocat situații similare în localitatea Corjova din Criuleni, întrucât arderea de vegetaţie cuprindea o suprafaţă de peste 10 hectare. În raionul Râșcani, satul Corlăteni, focul s-a extins cu repeziciune către o prisacă. Au ars 12 stupi.

În diferite localități au fost convocate comisiile pentru situații excepționale, care urmează să estimeze valoarea pagubelor materiale. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie