Majoritatea restricțiilor impuse în contextul pandemiei urmează să fie ridicate, începând cu 1 iunie
Social 25 mai 2020, 19:59 | 2379

Majoritatea restricțiilor impuse în contextul pandemiei urmează să fie ridicate, începând cu 1 iunie. Igor Dodon consideră că Republica Moldova a înregistrat săptămâna trecută o ”dinamică mai bună” comparativ cu perioada precedentă.

Anunțul privind renunțarea la restricții a fost făcut de către Igor Dodon după ședința de dimineață de la Reședința de stat, cu participarea premierului Chicu. Astfel, de la 1 iunie ar urma să se redeschidă piețele din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, ar urma să fie reluată activitatea companiilor din sectorul HoReCa. De asemenea, urmează să fie reluat transportul internațional de pasageri și activitatea sălilor de sport. Dodon a declarat dimineața că o decizie oficială în acest sens urma să fie luată tot azi de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. De altfel, a fost programat și un briefing la ora 17:30, dar acesta nu a avut loc, deoarece participanții au plecat fără de a face declarații pentru presă.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Am discutat astăzi și împreună cu domnul prim-ministru am decis să propunem Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, care va avea ședință astăzi, ca începând cu data de 1 iunie să fie scoase restricțiile pentru activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, să deschidem HORECA, să permitem transportul internațional de pasageri și să permitem reluarea activităților sălilor de fitness, de sport și altor tipuri de activități.

Dodon a remarcat că după 1 iunie vor rămâne sub interdicție doar activitatea școlilor și a grădinițelor, dar și întrunirile în grupuri mai mari de 50 de persoane, inclusiv acțiunile de protest. Șeful statului își argumentează deciziile de scoatere a restricțiilor prin faptul că Republica Moldova a înregistrat pe parcursul săptămânii trecute o ”dinamică mai bună”, comparativ cu săptămâna precedentă.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Numărul de cazuri a scăzut cu 8,9%, numărul de vindecați a crescut de 2,9 ori, numărul de decese a scăzut cu 7%.

Statisticile prezentate de Ministerul Sănătății arată însă o scădere foarte mică a cazurilor noi de infectare și un bilanț mult mai grav, comparativ cu restul țărilor europene din regiune. Cifrele oficiale arată că săptămâna trecută s-au înregistrat 1033 de cazuri noi de COVID, iar săptămâna precedentă - 1.133 de cazuri. Republica Moldova se plasează pe locul 21 pe glob la capitolul mortalitate, raportat la numărul populației, iar în Europa continuă să se afle pe locul 4 la capitolul infectări noi, raportat la populație, după Belarus, Rusia și Suedia. Datele oficiale disponibile la nivel internațional mai arată că Republica Moldova a înregistrat, pentru a doua săptămână consecutiv, mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus decât zece state europene, comparabile ca populație, luate la un loc. L-am sunat pe directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, pentru a-l întreba ce părere are despre propunerile lui Dodon, dar oficialul ne-a spus că nici n-a auzit de ele.

- Ce părere aveți despre anunțul făcut azi dimineață de Igor Dodon după consultările cu Ion Chicu și Zinaida Greceanâi privind scoaterea a aproape toate restricțiile?

NICOLAE FURTUNĂ, directorul ANSP: N-am auzit și nu știu despre ce e vorba. Nu pot răspunde pentru că-s într-un grup de lucru și n-am auzit ce a declarat.

- Dar tot el spune că Comisia pentru Sănătate Publică...

NICOLAE FURTUNĂ, directorul ANSP: Nu mă pot expune pentru că-s într-un grup de lucru! N-am auzit declarațiile! Mulțumesc! 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie