Perioada rece a anului este o adevărată provocare pentru persoanele fără adăpost
Social 30 octombrie 2020, 20:17 | 2663

Perioada rece a anului este o adevărată provocare pentru persoanele fără adăpost. Acestea se pot adresa Centrului municipal de găzduire a persoanelor fără un domiciliu stabil. Din cauza pandemiei, administrația centrului a luat măsuri speciale pentru protecția beneficiarilor și a personalului. Prin urmare, odată ce au pășit pragul centrului, persoanele fără adăpost sunt plasate într-un izolator, pentru o perioadă de 14 zile de carantină.

Odată cu răcirea vremii, numărul beneficiarilor ajunși la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost, de pe strada Haltei nr. 2 din Chișinău, a crescut. Potrivit directorului instituției, izolatoarele de carantină sunt dotate cu toate utilitățile.

VEACESLAV MACOVEI, director interimar Centru de găzduire Chișinău: "În izolatoarele astea e ca într-un minihotel, adică au tot: baie, WC, loc unde să ia masa, unde să doarmă, tot. Bucătăria e una, pentru că mâncarea ne-o aduce le-o aduc și o lasă la ușă, adică se respectă toate restricțiile."

În perioada de izolare, le este monitorizată permanent temperatura și nu se intră în contract cu alte persoane de pe teritoriul centrului.

VEACESLAV MACOVEI, director interimar Centru de găzduire Chișinău: "Când vin la noi, nu le sunt făcute teste, aici pe loc, dacă când stau în carantină li se face rău sau au temperatură, chemăm ambulanța și acolo deja se petrece toată procedura."

Pandemia l-a adus aici pe Roman. Deoarece a rămas fără un loc de muncă, nu a mai putut achita chiria și a rămas pe drumuri. O profesie nu are, dar învață totul din mers, spune tânărul.

ROMAN VOLOCOV, beneficiar: "Profesie eu nu am, dar iaci învăț tot, directorul mi-a dat putință să mă învăț aici. - Ce altceva ai învățat aici? - A suda, a construi, în electrică, construcție, tot."

Doamna Captari a lucrat o viață întreagă infermieră. La bătrânețe, soarta a adus-o la Centrul pentru găzduire a persoanelor fără adăpost.

PARASCOVIA CAPTARI, beneficiară: "Al doilea an îl am aici, și iată mă chinui, nu am nici masă, nici casă, am ajuns pe drumuri. Am ajuns la bătrânețe, 72 de ani am. Suntem trei surori și nu are cine să mă ia, toți au familie."

Aici, l-am găsit și pe Moisei Bîtcă. A lucrat operator de cinema. A lucrat la mai multe filme de autor, bine cotate pe piața internațională. După ce studioul unde lucra a fost închis, a rămas fără vreo sursă de existență. Acum, tot ce își dorește, este să își găsească un loc de muncă.

MOISEI BÎTCĂ, beneficiar: "Am avut un film care s-a vândut chiar și la Hollywood. Filmul se numea SINDROMUL LETONIEI. Eu îs unul dintre primii care a rămas fără un loc de serviciu, fără lucru, pentru că studio-ul s-a închis, nu s-a mai finanțat și noi am rămas."

În perioada pandemiei, în cadrul centrului au fost testate pozitiv cu COVID 8 persoane. Testele sunt făcute gratuit pentru persoanele fără adăpost. Din cele 100 de locuri disponibile, jumătate deja sunt ocupate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie