A muncit o viață, iar acum este nevoită să vândă conservele pregătite de cu vară pentru a-și achita facturile
Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu! 29 decembrie 2022, 19:49 | 5060

A muncit o viață, iar acum este nevoită să vândă conservele pregătite vara pentru a-și achita facturile. Este povestea Elenei Socoliuc din orașul Ialoveni. Jurnal TV i-a adus astăzi o veste bună: facturile la gaz și electricitate pentru luna decembrie vor fi achitate de către postul nostru de televiziune. Cu lacrimi în ochi, femeia ne-a spus că nu mai credea în minuni. Acestea însă se întâmplă, zi de zi, datorită campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”.

ELENA SOCOLIUC, locuitoare a orașului Ialoveni: "Am lucrat bucătar, am învățat mai întâi un an și apoi am învățat și de contabil, casier, mai pe scurt mai multe profesii. Și am lucrat mai întâi ajutor de bucătar, apoi bucătar, și apoi bucătar șef până am ajuns și am înlocuit și oameni mai mari. Și am ieșit la pensie cu o pensie foarte mică, că noi atunci am lucrat cu copeici, cum s-ar spune. Leafa era 70-80 de ruble atunci, dar eu am ajuns atunci și până la 140."

Din pensia pe care o primește nu poate achita nici măcar facturile.

ELENA SOCOLIUC, locuitoare a orașului Ialoveni: "Nici lumina, nici gazul, nici medicamente, dar pe ce să trăiești? Eu nu știu la ce viață am ajuns. Am un copil la Moscova și el are familie, și el tot băiatul mai trimite așa de două-trei ori în an câte două mii - o mie jumătate și mai pun de acolo și dau pe cheltuială, cum s-ar zice, pe comunale, pe una alta."

Nu și-a văzut băiatul de mai bine de șapte ani. Spune că o cheamă la el, în Rusia, însă mătușa Elena nu vrea să lase casa și să plece.

ELENA SOCOLIUC, locuitoare a orașului Ialoveni: "De câți ani nu l-ați văzut? -Nu l-am văzut de vreo șapte ani. Nu poate acum cu, nici nu mai vreau să zic cuvântul acesta groaznic, catastrofele acestea. Știți, vreau să vă spun că mi-e dor și aș vrea să-l văd. Ne sunăm, dar nici el nu poate veni, nici eu nu mă pot duce."

Îi este frică că într-o bună zi ar putea rămâne și fără lumină, și fără gaz, de aceea a decis să vândă conservele pregătite de cu vară, pentru a face un ban în plus.

ELENA SOCOLIUC, locuitoare a orașului Ialoveni: "Da zic puțin să vând, să plătesc facturile, că n-am încotro deja. E foarte greu. Cu banii aceștia noi nu supraviețuim."

Economisește la maximum, dar chiar și așa facturile sunt enorme pentru ea.

ELENA SOCOLIUC, locuitoare a orașului Ialoveni: "Seara nici nu-l pun, iată fac puțin foc cu vreo patru lăzi, vreo două cutii și mă culc în pat, mă învelesc cu două oghealuri și pun și șuba peste mine, și mă îmbrobodesc, îmi pun și gluga-n cap și mă culc. Apoi cum? Asta e viață?!"

Datorită campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”, Elena Socoliuc nu va mai avea grija facturilor în această lună. Jurnal TV îi va achita facturile la energia electrică și gazele naturale pentru a-i face sărbătorile mai calde și mai luminoase. Campania este realizată cu sprijinul Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului.

Opinia ta contează. Comentează!