Proiectul de lege prevede retransmiterea programelor rusești în Republica Moldova
Social 25 noiembrie 2020, 20:08 | 1337

Socialiștii vor să modifice Codul Audiovizualului. Trei deputați PSRM au elaborat o inițiativă legislativă, care prevede între altele revenirea programelor audiovizuale din Rusia în spațiul mediatic al Republicii Moldova. Drept reacție, directorul executiv al Asociației Presei Independente Petru Macovei afirmă că inițiativa socialiștilor este una populistă.

Autorii proiectului de lege sunt Bogdan Țârdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Aceștia propun reducerea duratei zilnice a emisiunilor locale, transmise în cadrul serviciilor de televiziune după cum urmează:

– de la 8 ore, la 6 ore pentru furnizorii publici regionali de servicii media; – de la 4 ore, la 3 ore pentru furnizorii privaţi regionali de servicii media; – de la 2 ore, la 1 oră pentru furnizorii privaţi locali de servicii media.

Referitor la obligativitatea de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie „de cel puţin 80%” în limba română, deputații Țârdea, Bolea și Lebedinschi vor substituirea acestora cu „de cel puțin 60%”. Proiectul socialiștilor prevede modificarea aliniatului 4 din articolul 17 ce ține de protejarea spaţiului audiovizual naţional. Cei trei parlamentari PSRM vor ca „furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media să fie în drept să includă în oferta de servicii, transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state, care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”. Dacă Parlamentul va vota pentru redacția propusă de Țârdea, Bolea și Lebedinschi, programele din Rusia vor putea fi retransmise în Republica Moldova. Directorul executiv al Asociației Presei Independente Petru Macovei crede că inițiativa socialiștilor urmărește consolidarea proprietăților oligarhice media în Republica Moldova.

PETRU MACOVEI, director executiv API: "Constat a câta oară că politicul calcă în greble și încearcă să promoveze niște legi serioase într-o lege, la fel de serioasă precum este Codul media. Este o inițiativă populistă și merge în urma alegerilor prezidențiale din această toamnă și urmărește nu dezvoltarea audiovizualului autohton, cât consolidarea proprietăților oligarhice media în Republica Moldova. Sper să nu se ajungă la adoptarea acestei legi, dar dacă se va ajunge asta va însemna un regres în puținii pași foarte modești și foarte timizi care au fost luați în Republica Moldova împotriva propagandei externe, inclusiv a propagandei din Federația Rusă."

Inițiativa legislativă a deputaților PSRM este criticată de către actualii membri ai Consiliului Audiovizualului.

Proiectul de lege semnat de Bogdan Țârdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi a fost înregistrat în Parlament pe data 23 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie