Internarea la Institutul Oncologic i-a costat viața pe mai mulți pacienți
Social 2 decembrie 2020, 19:26 | 2564

Internarea la Institutul Oncologic i-a costat viața pe mai mulți pacienți. Am discutat cu rudele a două victime care acuză responsabilii din sistemul de sănătate de proasta gestionare a crizei pandemice. De cele mai multe ori, oamenii vin la spital pe picioarele proprii, în speranța că în curând se vor întoarce acasă la cei dragi. Doar că, de cele mai dese ori rudele sunt anunțate să vină după lucrurile personale. Pacientul s-a stins din viață.

Un bărbat de 58 de ani, din satul Pelinia, Drochia, a murit din cauza Covid-19 la scurt timp după ce a fost operat la Institutul Oncologic, fiind diagosticat cu cancer la esofag. Fiica bărbatului, Ana Plămădeală, afirmă că tatăl ei a făcut testul înainte de internare, iar în spital a contactat doar cu personalul medical.

ANA PLĂMĂDEALĂ, fiica persoanei decedate de COVID-19: "Pe data de 3 noiembrie a făcut la privat, pe data de 4 după-amiază el a primit rezultatul și medicul i-a spus că mai bine să vina dimineața că nu are rost să vină pe noapte adică. El pe 5 noiembrie s-a internat, dimineață. Și pe 10, marți a fost la operație."

Bărbatul a stat la terapie intensivă până pe 16 decembrie, când și-a sunat fiica și a anunțat-o că este suspect la COVID și merge să facă testul.

ANA PLĂMĂDEALĂ, fiica persoanei decedate de COVID-19: "El cum era gol, doar cu o pătură de la terapie intensivă, așa a fost transportat acolo la prelevarea testului. El a stat acolo, este o încăpere unde nu se încălzește, era foarte frig, absolut singur a stat până a așteptat rezultatul testului. Eu am impresia că mulți decedează anume în încăperea aceea până află rezultatul testului, nuștiu."

Spre seară a venit rezultatul testului. Pozitiv. În următoarele zile, virusul i-a luat toate puterile.

ANA PLĂMĂDEALĂ, fiica persoanei decedate de COVID-19: "Spunea că „uite eu bat cu lingura în pat că poate m-a auzi cineva pe coridor, că noi i-am dus supă și el nu avea putere să deschidă capacul la supă. Pe data de 21 noiembrie, asta era sâmbătă, doamna Prisăcaru ne-a anunțat că el este în stare gravă și dacă avem posibilitatea să cumpărăm un preparat doar din Odessa, în Europa doar cu prescripție medicală, în moldova a fost, dar ultimul a fost utilizat pe data de 3 noiembrie la un pacient. Cât costa preparatul în Odessa? -În jur de o mie de euro."

Femeia se întreabă cine este responsabil de siguranța pacienților și de ce li se mai cer teste Covid, dacă aceștia se infectează chiar în secțiile spitalelor.

ANA PLĂMĂDEALĂ, fiica persoanei decedate de COVID-19: "Noi vrem ca pacienții să fie în siguranță, să fie testat personalul medical și auxiliar măcar la 2 săptămâni, asta este datoria statului pentru că- adevăratele focare sunt în spitale, nu la piață, nu în școli, nu pe stradă, dar în spitale."

Un alt caz, tras parcă la indigo, este cel al unei femei internate pe 12 octombrie în secția mamologie a Spitalului Oncologic. Potrivit procedurii, a prezentat testul negativ la Covid și chiar a doua zi a fost operată. După intervenție a fost transferată într-un salon cu alte patru paciente.

MARIANA BONDARI, fiica femeii decedate la Spitalul Oncologic: "Aceste paciente, fiecare din ele aveau febră. Doctorul și asistenta medicală menționa că febra este din cauza operațiilor pe care le-au avut recent. Cum credeți, în cazul unei pandemii în țară, nu este oare necesar fiecare pacient cu febră să fie izolat? sa fie testat adăugător?!"

La scurt timp, femeia s-a infectat cu noul tip de coronavirus.

MARIANA BONDARI, fiica femeii decedate la Spitalul Oncologic: "În secția Mamologie mama se infectează ea se infectează cu COVID, după o transferă în blocul COVID a Institutului Oncologic, pe data de 19 octombrie ea mai face un test, a doua zi vine rezultatul pozitiv și deja pe 30 octombrie mama a decedat."

Femeia se întreabă același lucru, de ce pacienții sunt obligați să prezinte rezultatele testelor la internare, dacă în secțiile non-covid oamenii se infectează de la angajații instituției, iar la scurt timp se sting din viață. Directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinci, spune că „testul negativ prezentat la internare nu asigură 100 % lipsa contaminării sau lipsa unei perioade de incubație cu infectarea celor din jur”. Timp de două zile, am contactat-o insistent și pe șefa blocului COVID a Institutului Oncologic, Tamara Prisăcari. Aceasta nu ne-a răspuns însă la apeluri.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie